ΕΡΓΑ ΛΕΣΒΟΥ

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ξέσπασε μια καταστροφική πυρκαγιά στο στρατόπεδο moria με αποτέλεσμα περισσότεροι από 13000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να μείνουν χωρίς καταφύγιο στους δρόμους της Λέσβου.

Μετά τις τρομερές πυρκαγιές, η ομάδα R4R στη Λέσβο άρχισε να εκτελεί επιχειρήσεις αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και όλα τα έργα που είχαν προηγουμένως εκτελεστεί στη Μόρια σταμάτησαν. Ομάδες αφοσιωμένων εθελοντών άρχισαν να διανέμουν φαγητό σε χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε συνεργασία με διάφορους ηθοποιούς στο νησί. Ως ένας από τους κύριους ηθοποιούς που εργάζονταν στην προστατευόμενη περιοχή του τμήματος Α της Moria, η R4R υποστήριξε επίσης τον εντοπισμό και την ασφαλή μετεγκατάσταση ανδρών ασυνόδευτων ανηλίκων - πολλοί από τους οποίους εκκενώθηκαν από το νησί τις επόμενες ημέρες. 

Μετά από μια εβδομάδα που ζει στους δρόμους χωρίς ασφάλεια, καταφύγιο ή την παροχή βασικών αντικειμένων, οι τοπικές αρχές μετέφεραν τους κατοίκους του καταυλισμού Moria σε ένα νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (RIC). Αρχικά υποστηρίζοντας άλλους ηθοποιούς στο νέο RIC, το R4R έκτοτε δημιούργησε νέα έργα πριν από τον σκληρό χειμερινό καιρό για τον οποίο η τοποθεσία του καταυλισμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Η τρέχουσα προτεραιότητά μας είναι να υποστηρίξουμε την κοινότητα των καταυλισμών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ παράλληλα διανέμουμε βασικά είδη εκτός τροφής, ειδικά σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι. Διαβάστε για τα τρέχοντα και τα προηγούμενα έργα μας παρακάτω:

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΡΓΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ R4R

Η ομάδα μας στη Λέσβο λειτουργεί ένα Ελεύθερο Κατάστημα στο νέο στρατόπεδο, παρέχοντας βασικά NFI κυρίως σε βρέφη και ευάλωτους πληθυσμούς. Το Free Shop επιτρέπει μια πιο αξιοπρεπή μέθοδο διανομής, με τους δικαιούχους να μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά αντικειμένων. Επί του παρόντος, αυτό το έργο λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση με τόσο εθελοντές που επισκέπτονται όσο και από την κοινότητα να υποστηρίζουν την αποθήκευση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του χώρου για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ένα ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον ανά πάσα στιγμή. 

ΕΥΘΥΝΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ

Η ομάδα ευπαθών πληθυσμών του R4R πραγματοποιεί συχνές αξιολογήσεις για να κατανοήσει τις ανάγκες ορισμένων δημογραφικών στοιχείων. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εργαζόμαστε μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς μας για να παρέχουμε διαδρομές παραπομπής ή, όπου είναι δυνατόν, να παραδίδουμε συγκεκριμένα αντικείμενα εκτός τροφής που θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε όσους είναι πιο ευάλωτοι. 

Οι ομάδες μας εργάζονται επίσης για τη βελτίωση των συνθηκών σε περιοχές του καταυλισμού που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές προκλήσεις σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας, όπως η κατασκευή γεφυρών ή ράμπες σε καταφύγια. Η R4R έχει εγκαταστήσει τέσσερις χημικές τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες, η πρόσβαση στις οποίες παρέχεται μέσω των συνεργατών μας στους δικαιούχους και τις οικογένειές τους. 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΞΥΛΟΥ

Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, ιδρύσαμε ένα εργαστήριο για την παροχή ειδών επίπλων σε κατοίκους κατασκηνώσεων και επιτρέποντας στους εθελοντές της κοινότητάς μας να αποκτήσουν δεξιότητες στην ξυλουργική και στις κατασκευές. Το εργαστήριο λειτουργεί από την αποθήκη μας, όπου τα υλικά έχουν προ-κοπεί πριν μεταφερθούν στη βάση λειτουργίας μας στο νέο στρατόπεδο. Στο στρατόπεδο, οι εθελοντές συγκεντρώνουν τα αντικείμενα πριν από τις διανομές που πραγματοποιούνται κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και οι δικαιούχοι με περιορισμένη κινητικότητα. 

ΑΠΟΘΗΚΗ

Με αγάπη που ονομάζεται "Habibiland", η αποθήκη μας στη Λέσβο λειτουργεί ως κόμβος NFI που λαμβάνει δωρεές από όλο τον κόσμο. Χάρη στους συχνούς δωρητές μας, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το δικό μας Δωρεάν Κατάστημα και ευάλωτες διανομές πληθυσμού, καθώς και να παρέχουμε αντικείμενα σε διάφορους ηθοποιούς που εργάζονται στη Λέσβο και σε άλλες τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα. 

Εάν θέλετε να στείλετε μια δωρεά αντικειμένων, επισκεφθείτε τη σελίδα επικοινωνίας μαζί μας. 

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΡΓΑ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο στρατόπεδο Moria, ξεκινήσαμε τις προσπάθειες χειμώνα στο Μαυροβούνι RIC. Οι κύριες δραστηριότητές μας περιελάμβαναν τη διανομή εργαλείων που επιτρέπουν στους κατοίκους των στρατοπέδων να προετοιμάζουν καταφύγια για τον χειμερινό καιρό, να επισκευάζουν και να αντικαθιστούν σκηνές όταν απαιτείται, ενώ εγκαθίστανται tarps και υποστηρίζουν την εκσκαφή τάφρων για να διασφαλιστεί ότι τα κατάλληλα συστήματα αποστράγγισης αποτρέπουν σημαντικές πλημμύρες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΙΟΥ

Τον Μάρτιο του 2020, κατασκευάσαμε 20 δωμάτια απομόνωσης για χρήση σε περίπτωση εκδήλωσης του CV-19 στο στρατόπεδο Moria. Αυτή η εγκατάσταση άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο, με τα μέλη της ομάδας R4R να είναι παρόντα 24/7 για τη διαχείριση, συντήρηση και παροχή υποστήριξης σε κατοίκους σε καραντίνα. Η Μάνταλα έφτασε γρήγορα σε πλήρη χωρητικότητα μετά την καταγραφή της πρώτης θετικής θήκης και η R4R επέβλεψε το άνοιγμα ενός δευτερεύοντος χώρου απομόνωσης. 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Για να μειώσουμε την ανάγκη μαζικών συγκεντρώσεων στην κύρια γραμμή τροφίμων που εξυπηρετεί ολόκληρο το στρατόπεδο Moria, χτίσαμε μια νέα γραμμή τροφίμων για τους κατοίκους της Ζώνης 12, όπου πάνω από 2000 άτομα ήταν καταφύγιο. Τα γεύματα διανέμονται καθημερινά για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο από την ομάδα της κοινότητας και τους εθελοντές που επισκέπτονται. Η ομάδα μας παρείχε επίσης παραδόσεις για κατοίκους που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στη γραμμή τροφίμων. 

Λήψη φροντίδας UAM

Για τρεις μήνες, η ομάδα του τμήματος Α του R4R στήριξε περίπου 170 άντρες ασυνόδευτους ανηλίκους (UAM) που ζούσαν στην προστατευόμενη περιοχή. Οι καθημερινές δραστηριότητες περιλάμβαναν τη διανομή τροφίμων, τη διευκόλυνση του καθαρισμού των ρούχων και την υποστήριξη της συντήρησης του τμήματος. Οι εθελοντές μας παρείχαν θετικό μοντελοποίηση ρόλων και συνεργάστηκαν με συνεργαζόμενους οργανισμούς παρέχοντας εβδομαδιαίες δραστηριότητες.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η απομάκρυνση αποβλήτων από το στρατόπεδο Moria υπήρξε σημαντική πρόκληση λόγω του σοβαρού υπερπληθυσμού και της ανεπαρκούς υποδομής. Για να υποστηρίξουν την απομάκρυνση απορριμμάτων από τους ελαιώνες, οι ομάδες R4R συλλέγουν και αφαιρούν σκουπίδια κάθε εβδομάδα και υποστήριξαν τη μίσθωση μιας τοπικής εταιρείας για να καθαρίσουμε τον ποταμό μας που είχε γίνει επικίνδυνος για τους γύρω κατοίκους.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στη κατασκήνωση της Ζώνης 12 της Μοριάς, κατασκευάσαμε 30 σκηνές καμπάνας που στεγάζουν περίπου 300 άτομα σε καταφύγια καλύτερα προετοιμασμένα για τον σκληρό χειμερινό καιρό. Η γη ήταν ισοπεδωμένη, παλέτες και ανακυκλωμένο υλικό λέμβου χρησιμοποιήθηκε για το δάπεδο και κάθε σκηνή ανεγέρθηκε σε ασφαλή απόσταση από τα κοντινά καταφύγια για να εξασφαλίσει διαδρομές εκκένωσης και βελτιωμένα πρότυπα διαβίωσης.

elGreek